ԼՈՒՐԵՐ: Ճարպակալում, նիհարում
Չինական առողջ դիետան կփրկի Եվրոպան ճարպակալումից
Միացյալ Թագավորությունում չինական խոհանոցի մասին շատ վատ կարծիքի են: Կարծիք կա, որ բրնձից ու ճարպոտ մսից պատրաստված ծանր կերակրատեսակները կարող են օրգանիզմում ճարպակալման ու սիրտ-անոթային հիվանդությունների զարգացման պատճառ դառնալ:
Ըստ որոշ մասնագետների, սակայն, շատ կարեւոր է այդ սննդամթերքով ճաշատեսակների պատրաստման ձեւը: Պատրաստման ձեւից կախված` այն կարող է բոլորովին այլ ազդեցություն ունենալ:
Չինական խոհանոցի մասնագետ Լորեյն Կլիսսոլդը պնդում է, որ չինական խոհանոցն առողջարար է, սննդարար եւ հաղթահարում է հիվանդություններն ու երկարացնում կյանքի տեւողությունը: Նա իր` «Ինչո՞ւ չինացիները չեն հաշվում կալորիաները» գրքում համոզիչ բացատրում է, որ իսկական չինական դիետայից հնարավոր չէ գիրանալ: Նա պնդում է, որ Չինաստանում ճարպակալումը լինում է արեւմտյան սննդատեսակներից, որոնք չափից շատ վերամշակված են ու հարուստ են շաքարով:
Կլիսսոլդի համոզմամբ` առհասարակ պետք է դադարել հաշվել կալորիաները: Չինացիների մոտ «կալորիա» բառի համարժեքներն էլ գոյություն չունեն: Նրանք ուտելուն վերաբերվում են որպես սննդի ընդունման, եւ ոչ որպես քաշի պոտենցիալ ավելացման:
Հետազոտությունների արդյունքում պարզվել է, որ 1990-ական թվականներին չինացիները 30 տոկոսով ավելի շատ են կալորիաներ ստացել, քան ամերիկացիները, բայց, չնայած դրան, նրանք ավելի ակտիվ պահվածք ունեին:
Մասնագետները խորհուրդ են տալիս բանջարեղենն ընկալել եւ ընդունել որպես առանձին սննդամթերք եւ ոչ թե ընդունել որպես ձկնեղենով, մսեղենով պատրաստված ճաշատեսակի համար նախատեսված խավարտ: Ընդհանրապես ընդունած սննդի կեսից ավելին պետք է բանջարեղենի տեսքով լինի: Պետք է շատ բրինձ ուտել:
Չինացիները նաեւ խորհուրդ են տալիս ուտել այնքան, քանի դեռ չեք կշտացել, իհարկե` դանդաղ ու կանոնավոր ծամելով: Եթե չինացիները գերադասում են օրվա մեջ 3-4 անգամ սնվելը, ապա եվրոպացիները 1 շաբաթ քաղցին դիմանալուց հետո մեծ խնջույք են կազմակերպում եւ զբաղվում շատակերությամբ, ինչն էլ օրգանիզմի վրա շատ վատ անդրադարձ է ունենում: Հատկապես պետք է հեղուկի պարունակությամբ սնունդ շատ ուտել:
Չինական ցանկացած ճաշկերույթի ժամանակ պարտադիր է ջրալի սնունդը: Պատճառը շատ պարզ է. քանի որ ուտելու ընթացքում հաճախ ծարավ է առաջանում, իսկ ուտելու ընթացքում խմելը հակացուցված է, ապա ջրալի կերակուրը հագեցնում է նաեւ ծարավը: Այսինքն` ապուրները կանոնավորում են ախորժակը:
Չինացիները նաեւ համոզված են, որ շատ օգտակար է հում սնունդը: Օրինակ` նրանց խոհանոցում շատ տարածված են հում բաղադրիչներով աղցանները: Նրանք վստահ են, որ որքան սնունդը հում է` այնքան օգտակար է:
Եվ, ամենակարեւորը, չինացիները կանաչ թեյ շատ են խմում: Կանաչ թեյը չեզոքացնում է վնասակար նյութերն ու տոքսինները: Գիտնականները նաեւ պարզել են, որ կանաչ թեյը խոչընդոտում է ուռուցքների ու սիրտ-անոթային համակարգի հիվանդությունների առաջացմանը:
Ըստ սովորության, երբ չինացիները ցանկանում են կրկին թեյ խմել, նախկին թեյախոտի վրա ընդամենը եռման ջուր են ավելացնում, որպեսզի կոֆեինի մեծ քանակություն չընդունեն:
Դիետա` կոլիտի բուժման համար
Կոլիտի բուժման ժամանակ դիետան առաջնահերթ կարեւորություն ունի: Դիետայից պետք է միանշանակ հանվեն բոլոր տեսակի թեփերը (նույնիսկ` հացի). դրանք քերծում եւ բորբոքում են հիվանդ աղիի ներքին թաղանթը: Չի կարելի սննդամթերքն ուտել շատ սառը կամ շատ տաք վիճակում: Հեղուկներ, այդ թվում՝ նաեւ ջուր, պետք չէ շատ խմել: Հրաժարվեք մսի դժվարամարս տեսակներից, օրինակ` խոզի, հորթի եւ այլն: Ոչ թե մրգահյութ խմեք, այլ, ընդհակառակը` միրգը կերեք` առանց կորիզների, առավել ցանկալի է` միրգը եւ բանջարեղենն ուտել եփած վիճակում: Խուսափեք սուր համերով ուտելիքից` կծու, թթու եւ այլն: Պետք է հրաժարվել տապակած ուտելիքից, թարմ հացից եւ սուրճից: Կովի կամ այծի կաթ կարելի է խմել ցանկացած քանակությամբ, բայց ընդհանուր առմամբ հեղուկների օգտագործումը շատ չպետք է լինի: Եթե հիվանդը պահպանի դիետան եւ բժշկի խորհրդով դեղամիջոցներ ընդունի, ապա լրիվ կառողջանա: Կոլիտի բուժման ընթացքում պետք է հիշել, որ երբեք չի կարելի լուծողականներ օգտագործել: Դրանք հաճախ կոլիտ են առաջացնում: Պարզապես երբեմն կարելի է հոգնա ընդունել, այն էլ` եթե հիվանդը շատ ցանկանա:
Կարդացեք նաև
Ճարպակալման ժամանակ մարդն ավելի մեծ հաճույք է ստանում սննդից, քան նորմալ քաշ ունենալու դեպքում: Դա ստեղծում է արատավոր օղակ, կարծում են գիտնականները: Այովայի Համալսարանում իրականացվել է փորձարկում` 290 կամավորների...
Ավելորդ քաշը խորացնում է փսորիազի ընթացքը, իսկ նիհարելը, հակառակը, թեթեւացնում է այս հիվանդության ախտանշանները եւ զգալիորեն բարելավում հիվանդների կյանքի որակը: Նման արդյունքի են հանգել...
Ասպարտամը քիմիական նյութ է, որն այսօր հաճախ են օգտագործում սննդում եւ «դիետիկ» ըմպելիքում՝ որպես շաքարին փոխարինող: Harvard Medical School-ի գիտնականները պնդում են, որ այն ո՛չ միայն չի...
Ավելորդ քաշը մարդու կյանքը կարճացնում է 3 տարով, իսկ լուրջ ճարպակալումը հանգեցնում է ժամանակից 10 տարի վաղ մահվան: Այս մասին հայտնում են Օքսֆորդի համալսարանի գիտնականները Lancet ամսագրում...
Կանադացի գիտնականները պարզել են ճարպակալման անբուժելի տեսակի պատճառը։ Պարզվում է հիպոթալամուսի նեյրոններում ABHD6 ֆերմենտի անբավարար ակտիվությունն անօգուտ է դարձնում ավելորդ քաշի դեմ...
Բոլորն էլ ցանկանում են արագ և արդյունավետ ազատվել ավելորդ կիլոգրամներից և նիհարել: fithacker կայքը ներկայացնում նիհարելու մի միջոց, որը վերջերս շրջանառվում է համացանցում՝ նիհարողների շրջանում...
Եթե ինքնուրույն չեք կարողանում հրաժարվել ճարպոտ սննդից, ապա օգնության կհասնի AbsorbPlate-ը՝ նիհարելու համար աշխարհում առաջին ափսեն, որը ստիպում է ավելի քիչ ճարպ ուտել: Այս մասին հայտնում է novate.ru-ն...
Ավելորդ քաշ ունեցող մարդկանց մոտ ավելի հաճախ են ընթանում բորբոքային գործընթացներ, այդ թվում նաև` ուղեղի հյուսվածքներում, ինչը, պարզվում Է, կապված Է այն մարդկանց մոտ ինտելեկտի մակարդակի իջեցման հետ...
Beta-LGND2 կոչվող քիմիական նյութի ակտիվացումը Beta (ER-Beta) էսթրոգենային ռեցեպտորների միջոցով կարող է օգնել ճարպակալման եւ նյութափոխանակության հիվանդությունների դեմ պայքարում...
ԱՄՆ-ից հետազոտողները նիհարելու այնպիսի միջոց են մշակել, որի մասին վաղուց երազում էին շատ կանայք. նրանք հասկացել են, թե ինչպես կարելի է նիհարել հենց քնի մեջ: Գիտնականներն ասում են, որ մինչ մարդը քնած է...
Չիկագոյի գիտնականները պարզել են, որ որովայնի շրջանում ճարպային կուտակումները կարող են օգտակար լինել առողջության համար: Հետազոտական խումբը հայտնաբերել է, որ այդ շրջանում գտնվող ճարպային բջիջները...
Ծխախոտից հրաժարվելը հաճախ հանգեցնում է գիրացման այն պատճառով, որ ծխի մեջ պարունակվող նիկոտինը և մյուս բաղադրիչները ճնշում են գրելին հորմոնի արտադրությունը, որը պատասխանատու է...
ԱՄԵՆԱԸՆԹԵՐՑՎԱԾ ՀՈԴՎԱԾՆԵՐԸ
- Ժողովրդական դեղամիջոցներ
- Հղիություն. 4-րդ ամիս
- Հղիություն. 7-րդ ամիս
- Կոճապղպեղ նույնն է՝ իմբիր, Ginger եւ Zingiber Officinale
- «Արագիլ» հիմնադրամը ստեղծված է՝ օգնելու անպտղությամբ տառապող զույգերին. Կարինե Թոխունց
- Հղիություն. 6-րդ ամիս
- Հղիություն. 2-րդ ամիս
- 4-7 ամսական երեխաների սնուցումը
- Ամուսնական առաջին գիշերը
- Ընկերության մասին
- Ինչպես ազատվել անցանկալի մազերից
- Խնձորը` պզուկների դեմ. ազատվիր նրանցից 1 գիշերվա ընթացքում
- Պարզվում է ապագա երեխայի սեռը կախված է մայրիկի սնունդից
- Դդում
- Հիվանդություն, որը փոխում է մեր կյանքը` կրծագեղձի քաղցկեղ
- Կոճապղպեղ՝ նիհարելու համար (կոճապղպեղի թեյ)
- Սեռական գրգռում
- Արգանդի միոմա. նախանշանները, պատճառներն ու բուժումը
- Երիցուկ դեղատնային - Ромашка аптечная - Matricaria chamomilla L.
- Չիչխանի օգտակար հատկությունները
- Հղիություն. 1-ին ամիս
- Քարավուզ (նույն ինքը՝ նեխուր)
- Ինչպես ազատվել բերանի վատ հոտից`պարզ միջոց
- Դիմակներ` մազերի համար
- Կրծքի ցավե՞ր ունեք. ինչ անել
- Ընդհանուր տեղեկություններ մարմնի համակարգերի մասին
- Հեշտոցային արտադրության պատճառները. մասնագետի անդրադարձը
- Բերանի խոռոչի լորձաթաղանթի ախտահարումը սովորական բշտախտի ժամանակ (սկիզբը` նախորդ համարում)
- Ընտրություն ըստ հորոսկոպի
- Հիվանդություն, որի համար պետք չէ ամաչել (թութք)
- Հղիությունը և նախապատրաստվելը դրան
- Խոսենք այդ մասին. ձեռնաշարժություն
- Երբ գլխացավն ախտանիշ է: Հանճարեղ և օժտված մարդկանց հիվանդություն
- Լեղաքարային հիվանդություն. բուժման մեթոդները
- Սեռական թուլության առաջին նախանշանները. news.am
- Ուլտրաձայնային դոպլերոգրաֆիա (երկակի (դուպլեքս) անոթների)
- Էկզեմայի տեսակները և բուժումը
- ՈւՆԱԲԻ: Արևելյան բժշկության գաղտնիքները
- Իրիդիոսքրինինգ
- Գամմա-դանակը նշտարի փոխարեն