Med-Practic
Նվիրվում է վաստակաշատ ուսուցիչ Գրիգոր Շահյանին

Իրադարձություններ

Հայտարարություններ

Մեր հյուրն է

Հրատապ թեմա

 

ԼՈՒՐԵՐ: Ճարպակալում, նիհարում

Չինական առողջ դիետան կփրկի Եվրոպան ճարպակալումից

Չինական առողջ դիետան կփրկի Եվրոպան ճարպակալումից

Միացյալ Թագավորությունում չինական խոհանոցի մասին շատ վատ կարծիքի են: Կարծիք կա, որ բրնձից ու ճարպոտ մսից պատրաստված ծանր կերակրատեսակները կարող են օրգանիզմում ճարպակալման ու սիրտ-անոթային հիվանդությունների զարգացման պատճառ դառնալ:

 

Ըստ որոշ մասնագետների, սակայն, շատ կարեւոր է այդ սննդամթերքով ճաշատեսակների պատրաստման ձեւը: Պատրաստման ձեւից կախված` այն կարող է բոլորովին այլ ազդեցություն ունենալ:

 

Չինական խոհանոցի մասնագետ Լորեյն Կլիսսոլդը պնդում է, որ չինական խոհանոցն առողջարար է, սննդարար եւ հաղթահարում է հիվանդություններն ու երկարացնում կյանքի տեւողությունը: Նա իր` «Ինչո՞ւ չինացիները չեն հաշվում կալորիաները» գրքում համոզիչ բացատրում է, որ իսկական չինական դիետայից հնարավոր չէ գիրանալ: Նա պնդում է, որ Չինաստանում ճարպակալումը լինում է արեւմտյան սննդատեսակներից, որոնք չափից շատ վերամշակված են ու հարուստ են շաքարով:

 

Կլիսսոլդի համոզմամբ` առհասարակ պետք է դադարել հաշվել կալորիաները: Չինացիների մոտ «կալորիա» բառի համարժեքներն էլ գոյություն չունեն: Նրանք ուտելուն վերաբերվում են որպես սննդի ընդունման, եւ ոչ որպես քաշի պոտենցիալ ավելացման:

 

Հետազոտությունների արդյունքում պարզվել է, որ 1990-ական թվականներին չինացիները 30 տոկոսով ավելի շատ են կալորիաներ ստացել, քան ամերիկացիները, բայց, չնայած դրան, նրանք ավելի ակտիվ պահվածք ունեին:

 

Մասնագետները խորհուրդ են տալիս բանջարեղենն ընկալել եւ ընդունել որպես առանձին սննդամթերք եւ ոչ թե ընդունել որպես ձկնեղենով, մսեղենով պատրաստված ճաշատեսակի համար նախատեսված խավարտ: Ընդհանրապես ընդունած սննդի կեսից ավելին պետք է բանջարեղենի տեսքով լինի: Պետք է շատ բրինձ ուտել:

 

Չինացիները նաեւ խորհուրդ են տալիս ուտել այնքան, քանի դեռ չեք կշտացել, իհարկե` դանդաղ ու կանոնավոր ծամելով: Եթե չինացիները գերադասում են օրվա մեջ 3-4 անգամ սնվելը, ապա եվրոպացիները 1 շաբաթ քաղցին դիմանալուց հետո մեծ խնջույք են կազմակերպում եւ զբաղվում շատակերությամբ, ինչն էլ օրգանիզմի վրա շատ վատ անդրադարձ է ունենում: Հատկապես պետք է հեղուկի պարունակությամբ սնունդ շատ ուտել:

 

Չինական ցանկացած ճաշկերույթի ժամանակ պարտադիր է ջրալի սնունդը: Պատճառը շատ պարզ է. քանի որ ուտելու ընթացքում հաճախ ծարավ է առաջանում, իսկ ուտելու ընթացքում խմելը հակացուցված է, ապա ջրալի կերակուրը հագեցնում է նաեւ ծարավը: Այսինքն` ապուրները կանոնավորում են ախորժակը:

 

Չինացիները նաեւ համոզված են, որ շատ օգտակար է հում սնունդը: Օրինակ` նրանց խոհանոցում շատ տարածված են հում բաղադրիչներով աղցանները: Նրանք վստահ են, որ որքան սնունդը հում է` այնքան օգտակար է:

 

Եվ, ամենակարեւորը, չինացիները կանաչ թեյ շատ են խմում: Կանաչ թեյը չեզոքացնում է վնասակար նյութերն ու տոքսինները: Գիտնականները նաեւ պարզել են, որ կանաչ թեյը խոչընդոտում է ուռուցքների ու սիրտ-անոթային համակարգի հիվանդությունների առաջացմանը:

 

Ըստ սովորության, երբ չինացիները ցանկանում են կրկին թեյ խմել, նախկին թեյախոտի վրա ընդամենը եռման ջուր են ավելացնում, որպեսզի կոֆեինի մեծ քանակություն չընդունեն:

 

Դիետա` կոլիտի բուժման համար

 

Կոլիտի բուժման ժամանակ դիետան առաջնահերթ կարեւորություն ունի: Դիետայից պետք է միանշանակ հանվեն բոլոր տեսակի թեփերը (նույնիսկ` հացի). դրանք քերծում եւ բորբոքում են հիվանդ աղիի ներքին թաղանթը: Չի կարելի սննդամթերքն ուտել շատ սառը կամ շատ տաք վիճակում: Հեղուկներ, այդ թվում՝ նաեւ ջուր, պետք չէ շատ խմել: Հրաժարվեք մսի դժվարամարս տեսակներից, օրինակ` խոզի, հորթի եւ այլն: Ոչ թե մրգահյութ խմեք, այլ, ընդհակառակը` միրգը կերեք` առանց կորիզների, առավել ցանկալի է` միրգը եւ բանջարեղենն ուտել եփած վիճակում: Խուսափեք սուր համերով ուտելիքից` կծու, թթու եւ այլն: Պետք է հրաժարվել տապակած ուտելիքից, թարմ հացից եւ սուրճից: Կովի կամ այծի կաթ կարելի է խմել ցանկացած քանակությամբ, բայց ընդհանուր առմամբ հեղուկների օգտագործումը շատ չպետք է լինի: Եթե հիվանդը պահպանի դիետան եւ բժշկի խորհրդով դեղամիջոցներ ընդունի, ապա լրիվ կառողջանա: Կոլիտի բուժման ընթացքում պետք է հիշել, որ երբեք չի կարելի լուծողականներ օգտագործել: Դրանք հաճախ կոլիտ են առաջացնում: Պարզապես երբեմն կարելի է հոգնա ընդունել, այն էլ` եթե հիվանդը շատ ցանկանա:

Հեղինակ. Սուսաննա ԱԶԱՏՅԱՆ
Սկզբնաղբյուր. 168.am
Լուսանկարը. ecodiet.ru
med-practic.com կայքի ադմինիստրացիան տեղեկատվության բովանդակության համար

պատասխանատվություն չի կրում
Loading...
Share |

Հարցեր, պատասխաններ, մեկնաբանություններ

Կարդացեք նաև

ԵՊԲՀ. Թերսնուցման և ճարպակալման կրկնակի բեռը. Անդրադարձ՝ անառողջ սննդի օգտագործման հետևանքներին
ԵՊԲՀ. Թերսնուցման և ճարպակալման կրկնակի բեռը. Անդրադարձ՝ անառողջ սննդի օգտագործման հետևանքներին

Հայտնի միջազգային “The Lancet” պարբերականում վերջերս հրապարակված նյութի համաձայն` աշխարհում այժմ 1 միլիարդից ավելի մարդ ապրում է «ճարպակալում» ախտորոշմամբ...

ԼՈՒՐԵՐ: Հրատապ խնդիրներ աշխարհում Հրատապ թեմա Աշխարհում
Բարիատրիկ վիրահատություններ Նաիրի ԲԿ-ում. nairimed.com
Բարիատրիկ վիրահատություններ Նաիրի ԲԿ-ում. nairimed.com

160 կգ քաշով 40 տարեկան տղամարդը դիմել է ստամոքսը փոքրացնելու վիրահատության՝ նիհարելու նպատակով։ Ասում է՝ շատ տարբեր միջոցներ է փորձել՝ հատուկ սննդակարգ է պահել, մարզվել է, բայց կորցրած քաշը նորից հետ է եկել...

ԼՈՒՐԵՐ: Վիրաբուժություն Լուրեր ԼՈՒՐԵՐ: Թվեր և փաստեր Հայաստանից
Ինչո՞ւ գեր մարդիկ դժվարությամբ են սննդակարգեր պահպանում. armeniamedicalcenter.am
Ինչո՞ւ գեր մարդիկ դժվարությամբ են սննդակարգեր պահպանում. armeniamedicalcenter.am

Ճարպակալման ժամանակ մարդն ավելի մեծ հաճույք է ստանում սննդից, քան նորմալ քաշ ունենալու դեպքում: Դա ստեղծում է արատավոր օղակ, կարծում են գիտնականները: Այովայի Համալսարանում իրականացվել է փորձարկում` 290 կամավորների...

ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը
Նիհարելը կարող է թեթեւացնել փսորիազի ախտանշանները. news.am
Նիհարելը կարող է թեթեւացնել փսորիազի ախտանշանները. news.am

Ավելորդ քաշը խորացնում է փսորիազի ընթացքը, իսկ նիհարելը, հակառակը, թեթեւացնում է այս հիվանդության ախտանշանները եւ զգալիորեն բարելավում հիվանդների կյանքի որակը: Նման արդյունքի են հանգել...

ԼՈՒՐԵՐ: Մաշկաբանություն
Ասպարտամը չի նպաստում նիհարելուն. գիտնականներ. news.am
Ասպարտամը չի նպաստում նիհարելուն. գիտնականներ. news.am

Ասպարտամը քիմիական նյութ է, որն այսօր հաճախ են օգտագործում սննդում եւ «դիետիկ» ըմպելիքում՝ որպես շաքարին փոխարինող: Harvard Medical School-ի գիտնականները պնդում են, որ այն ո՛չ միայն չի...

ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը
Ավելորդ քաշը կյանքը կրճատում է 10 տարով. գիտնականներ. 1in.am
Ավելորդ քաշը կյանքը կրճատում է 10 տարով. գիտնականներ. 1in.am

Ավելորդ քաշը մարդու կյանքը կարճացնում է 3 տարով, իսկ լուրջ ճարպակալումը հանգեցնում է ժամանակից 10 տարի վաղ մահվան: Այս մասին հայտնում են Օքսֆորդի համալսարանի գիտնականները Lancet ամսագրում...

ԼՈՒՐԵՐ: Թերապիա
Գիտնականները գտել են անբուժելի ճարպակալման գլխավոր պատճառը. news.am
Գիտնականները գտել են անբուժելի ճարպակալման գլխավոր պատճառը. news.am

Կանադացի գիտնականները պարզել են ճարպակալման անբուժելի տեսակի պատճառը։ Պարզվում է հիպոթալամուսի նեյրոններում ABHD6 ֆերմենտի անբավարար ակտիվությունն անօգուտ է դարձնում ավելորդ քաշի դեմ...

ԼՈՒՐԵՐ: Գիտաբժշկական լրահոս
Ըմպելիք, որը կօգնի նիհարել. openblog.am
Ըմպելիք, որը կօգնի նիհարել. openblog.am

Բոլորն էլ ցանկանում են արագ և արդյունավետ ազատվել ավելորդ կիլոգրամներից և նիհարել: fithacker կայքը ներկայացնում նիհարելու մի միջոց, որը վերջերս շրջանառվում է համացանցում՝ նիհարողների շրջանում...

Սնունդը և առողջությունը
Աշխարհում առաջին ափսեն, որը կօգնի նիհարել. 1in.am
Աշխարհում առաջին ափսեն, որը կօգնի նիհարել. 1in.am

Եթե ինքնուրույն չեք կարողանում հրաժարվել ճարպոտ սննդից, ապա օգնության կհասնի AbsorbPlate-ը՝ նիհարելու համար աշխարհում առաջին ափսեն, որը ստիպում է ավելի քիչ ճարպ ուտել: Այս մասին հայտնում է novate.ru-ն...

ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը
Ավելորդ քաշը հանգեցնում է ինտելեկտի մակարդակի իջեցման․ գիտնականներ. 1in.am
Ավելորդ քաշը հանգեցնում է ինտելեկտի մակարդակի իջեցման․ գիտնականներ. 1in.am

Ավելորդ քաշ ունեցող մարդկանց մոտ ավելի հաճախ են ընթանում բորբոքային գործընթացներ, այդ թվում նաև` ուղեղի հյուսվածքներում, ինչը, պարզվում Է, կապված Է այն մարդկանց մոտ ինտելեկտի մակարդակի իջեցման հետ...

Նոր մոլեկուլը «վատ» ճարպը «լավի» է վերափոխում. news.am
Նոր մոլեկուլը «վատ» ճարպը «լավի» է վերափոխում. news.am

Beta-LGND2 կոչվող քիմիական նյութի ակտիվացումը Beta (ER-Beta) էսթրոգենային ռեցեպտորների միջոցով կարող է օգնել ճարպակալման եւ նյութափոխանակության հիվանդությունների դեմ պայքարում...

ԼՈՒՐԵՐ: Դեղագործություն
Քնի մեջ նիհարելու միջոց է հայտնաբերվել. news.am
Քնի մեջ նիհարելու միջոց է հայտնաբերվել. news.am

ԱՄՆ-ից հետազոտողները նիհարելու այնպիսի միջոց են մշակել, որի մասին վաղուց երազում էին շատ կանայք. նրանք հասկացել են, թե ինչպես կարելի է նիհարել հենց քնի մեջ: Գիտնականներն ասում են, որ մինչ մարդը քնած է...

ԼՈՒՐԵՐ: Քուն, քնի խանգարումներ
Որովայնի ճարպը կարող է օգտակար լինել առողջության համար. 1in.am
Որովայնի ճարպը կարող է օգտակար լինել առողջության համար. 1in.am

Չիկագոյի գիտնականները պարզել են, որ որովայնի շրջանում ճարպային կուտակումները կարող են օգտակար լինել առողջության համար: Հետազոտական խումբը հայտնաբերել է, որ այդ շրջանում գտնվող ճարպային բջիջները...

ԼՈՒՐԵՐ: Թերապիա
Գիտնականները պարզել են, թե ինչու են ծխողները գիրանում ծխելը թողնելուց հետո. 1in.am
Գիտնականները պարզել են, թե ինչու են ծխողները գիրանում ծխելը թողնելուց հետո. 1in.am

Ծխախոտից հրաժարվելը հաճախ հանգեցնում է գիրացման այն պատճառով, որ ծխի մեջ պարունակվող նիկոտինը և մյուս բաղադրիչները ճնշում են գրելին հորմոնի արտադրությունը, որը պատասխանատու է...

ԼՈՒՐԵՐ: Վնասակար սովորություններ

ԱՄԵՆԱԸՆԹԵՐՑՎԱԾ ՀՈԴՎԱԾՆԵՐԸ